Vacations Funds

23 Jun 2018

Tips Melakukan Senaman Yoga di Rumah Untuk Level Beginner (Pemula)

21. Jun. 2018
Selamat Hari Yoga Sedunia!Yoga merupakan salah satu cabang senaman atau workout dan tidak dinafikan yoga agak popular dalam kalangan masyarakat masa kini. Secara peribadi, saya sendiri telah menjadikan yoga sebagai rutin senaman harian di rumah sejak hampir 5 tahun yang lalu Oleh kerana kekangan masa serta jarak yang jauh dengan kelas yoga, saya adalah golongan “self-taught yogini” iaitu melakukan senaman yoga di rumah dan belajar melalui youtube , artikel tentang yoga serta perkongsian rakan-rakan lain yang mengamalkan senaman yoga.

Melakukan senaman yoga di rumah secara sendiri bukanlah suatu perkara yang mudah. Ianya memerlukan motivasi diri yang tinggi. Walau bagaimanapun, ianya bukan juga terlalu sukar. Bilang urang Sabah, dari kita saja bah itu. Kalau mahu seribu daya, kalau tak mahu, lupakan saja. Dalam kemajuan teknologi kini, kita boleh saja mencari info tentang yoga dan memang banyak perkongsian tentang cara-cara melakukan yoga sama ada untuk level beginner hingga level yang expert. Anyway, saya ingin berkongsi beberapa tips melakukan yoga di rumah untuk peringkat beginner.
 • Lakukan aktiviti warming up terlebih dahulu sebelum melakukan yoga. Warming up ini adalah seperti jogging dan regangan badan dan otot. Lakukan dalam jangka masa 10-15 minit. Warming up penting agar otot-otot badan kita bersedia dan tidak terkejut untuk melakukan yoga pose. 
 • Pakai pakaian yang sesuai dan selesa. Pakaian yang ringan, nipis serta jenis kain yang "stretchable" amat digalakkan ketika melakukan yoga.
  • Sediakan yoga mat (ini tidaklah wajib sangat, tetapi untuk keselesaan). Yoga mat ini digunakan sebagai alas ketika kita melakukan yoga. Tidak perlulah beli yang mahal, Harga RM20-30 sudah cukup selesa. 
   
  • Pilihlah tempat yang selesa. Jika memilih untuk melakuka yoga di dalam rumah, pilih sudut yang selamat (jauh dari benda-benda yang boleh jatuh). Jika di luar rumah, pastikan kawasan tersebut bebas dari sebarang bahaya seperti benda-benda tajam dan tempat yang redup.
   • Pilih hanya 1-3 pose yoga yang hendak dipelajari dalam 1 sesi. Perkara ini penting agar kita dapat menguasai pose-pose tersebut dengan lebih baik. Tidak payahlah gelojoh mencuba untuk melakukan banyak pose dalam 1 sesi.
   • Rakam setiap sesi yoga. Ini penting supaya kita boleh melihat semula cara kita melakukan setiap pose yoga dan mengesan kesilapan yang kita lakukan. Kita boleh membandingkan cara kita melakukan pose yoga dengan pose yang terdapat di youtube. So kita boleh memperbaiki kesilapan-kesilapan yang kita lakukan.
    
   • Rajinkan diri untuk belajar setiap pose. Selain membaca artikel tentang pose tersebut, sangatlah digalakkan untuk menonton video bagaimana pose tersebut dilakukan. Jika video-video di youtube terlalu panjang, boleh cari video-video pendek tentang pose yoga di IG ataupun FB. Jangan teragak-agak untuk mengikuti IG para pengamal yoga kerana mereka biasanya berkongsi banyak tips.
   • Utamakan progress, bukan perfection. Well, untuk level beginner jangan lah terlalu cepat untuk mencapai levelnperfection dalam setiap pose yang anda lakukan. Memang payah untuk capai tahap prsebut. Oleh sebab itu, adalah lebih baik tumpuhkan kepada progress untuk setiap pose yang dilakukan.
   • Sabar dan relax semasa melakukan yoga. Relax kan fikiran dan hati. Yoga bukan sahaja membantu menurunkan berat badan tetapi juga membantu kita meningkatkan kesabaran dalaman diri. Bagaimana? Nah, kena cuba untuk beryoga barulah anda tahu proses kesabaran tersebut. 
   Nah, itu sahaja tips yang boleh saya kongsikan. Jika inginkan tips lain, boleh godek-godek dalam internet dan boleh lah aplikasikan tips tersebut. Selamat mencuba senaman yoga.

   6 comments:

   1. belajar yoga di youtube juga tapi sebab suka tengok movie hindustan so banyak juga belajar dari situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kan beryoga. Boleh menguatkan stamina

     Delete
   2. selamat hari yoga sedunia ya

    ReplyDelete
   3. i dont really do yoga but i'd love to try it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Do try. Starts from beginner pose and for sure you'll enjoy it.

     Delete

   Thank you for visiting my page and for your comments too.